Vervoersmiddelen, wat moeten we nog zonder ze? We gaan met de auto naar werk, de fiets naar de supermarkt en pakken de trein naar onze verre vrienden. We varen, rijden en vliegen de hele wereld rond. Het maakt onze wereld ruimer en de aarde een stukje kleiner. Maar hoe zijn we ooit zo ver gekomen? Wanneer ontstond het wiel, wie heeft de fiets uitgevonden en wanneer gingen we voor het eerst de lucht in? We blikken terug in de geschiedenis en nemen een kijkje in de vervoersmiddelen van ‘toen’.
Vervoersmiddelen van vroeger
Laten we bij het begin beginnen. Wat valt er onder vervoersmiddelen? Onder vervoersmiddelen vallen alle technische artefacten (door de mens gemaakte werken) met als primaire functie het verplaatsen van personen of goederen. Met deze definitie voor ogen kan je je wel voorstellen dat onze vervoersmiddelen al way back gaan. Want ook toén moesten er genoeg personen en goederen vervoerd worden. Denk maar aan de hooibalen voor het land of zakken meel voor in de keuken. Genoeg om uit te zoeken dus …
Paard en wagen vroeger
Al ver voor Christus werd het paard gebruikt om spullen en mensen te vervoeren. Het paard is de letterlijke ‘voortrekker’ van de vervoersmiddelen en zolang de mens het paard kent, brengt dit edele dier alleen maar voordelen. Van ver voor Christus waren er al tekenen van de samenwerking tussen mens en paard. En als ze niet werden gebruikt als vervoersmiddel, dan werden ze wel gebruikt in oorlogen en duels.
De uitvinding van het wiel
Een van de belangrijkste uitvindingen van de mens is de uitvinding van het wiel. Deze uitvinding sluit mooi aan op gebruik van het paard. Door het wiel kon er namelijk een kar achter het paard gespannen worden, waardoor het paard niet alleen meer mensen, maar ook comfortabeler kon vervoeren. Wanneer het eerste wiel is uitgevonden, dat is niet helemaal zeker. We schatten rond het jaar 3500 v. Chr. Of het direct als wiel werd gebruikt, dat is de grote vraag. Sommigen beweren namelijk ook dat de zogenaamde ‘wielen’ gebruikt werden voor het pottenbakken.
De eerste fiets
De volgende vraag: wie heeft de fiets uitgevonden en wanneer was dat? De allereerste fiets werd uitgevonden in 1817 door een Duitser genaamd Karl von Drais. Sommigen beweren dat er voor die tijd al fietsen waren, maar dit kunnen wij helaas lastig terugzien. Onthoud wel dat dit niet de fiets is zoals we hem vandaag de dag kennen! De eerste fiets was namelijk een loopfiets zonder trappers. Over de tijd ontstonden er natuurlijk wel fietsen met trappers, maar deze hadden in het begin een heel groot achterwiel. Later kregen ze pas gelijke wielen en daarna juist weer een enorm hoog voorwiel. Hoe ze erop konden fietsen, zeg jij het maar!
Over naar vier wielen
En als je het fietsen zat bent, dan pak je de auto. Juist, genoeg vervoersmiddelen om uit te kiezen. De eerste auto ging alleen niet zo vlot en soepel als die prachtige Renault Clio die je nu wellicht voor de deur hebt staan. Nee, deze was meer te vergelijken met een ouderwetse koets zonder wagen. En wie de auto uitgevonden heeft? Dat was de Duitse ingenieur Carl Benz met zijn zogenoemde Benz Patent-Motorwagen. Hij was op 29 januari 186 nét iets eerder met het aanvragen van het octrooi voor de eerste auto ter wereld.
De eerste trein
In 1804 kwam de eerste stoomlocomotief. De overoveróvergrootvader van onze geweldige intercity’s, sprinters en vrachttreinen. Deze eerste trein werd ontworpen door de Britse uitvinder Richard Trevithick, met als doel ijzer te vervoeren voor een ijzermijn in Wales. En als je benieuwd bent hoe hard de eerste trein reed: maar 8 kilometer per uur. Daar kan je nog tegenop fietsen! Pas in 1830 reed de eerste passagierstrein tussen Manchester en Liverpool. Deze passagierstrein was ontworpen door George Stephenson.
Samen in de bus
De eerste ‘omnibus’, ook wel paardenbus genoemd, ging in 1824 de weg op. Deze werd, zoals de bijnaam het al zegt, nog getrokken door paarden. Voor het eerst kon een paard grotere groepen tegelijk vervoeren. Pas na 1870 ontstonden er stoom- en trolleybussen, die rond de eeuwwisselend de weg vrijmaakte voor de gemotoriseerde bus.
Voor het eerst de lucht in
1903 … het eerste vliegtuig gaat de lucht in, uitgevonden door de broers Wright. Een korte vlucht, want deze duurde nog maar 12 seconden over een afstand van 37 meter. Dit vliegtuig was nog maar gemaakt voor één persoon, dus passagiersvervoer zat er nog niet bij. Het eerste passagiersvliegtuig kwam later in 1931, met de naam: ‘Handley Page 42’. Hierin konden maximaal 38 passagiers. Er was verwarming, ventilatie en elektrisch licht. Een echte luxe voor die tijd!